Kohti ääretöntä ja sen yli
Polar V900, missä olet?
Polar V900, missä olet?

Polar V900, missä olet?

Mittarien kehittymistä on ollut hauska seurata viime vuosina. Kun aloittelin juoksuharrastusta, matkanmittaus oli vielä lastenkengissä. Lenkit mitattiin karttapalveluista, kunnes kuvaan astuivat erilliset gps- ja footpodit. Garminilta tuli ensimmäiset integroidut vehkeet, mutta ne olivat niin järkyttäviä mokkuloita, että käytin mieluummin erillisratkaisuja. Ajan myötä integroidut laitteet kuitenkin pienenivät ja muuttuivat ainoaksi järkeväksi vaihtoehdoksi. Nyt olisi vaikea enää kuvitella erillistä gps-palikkaa, ja optisen mittauksen myötä sykemittauskin on menossa samaan kaikki-yhdessä-laitteessa-suuntaan.

Polar lähti muutokseen vähän jälkijunassa, ja lippulaivamalli V800 julkaistiin pahasti raakileena. Alkuperäinen julkistus vaikutti lupaavalta, mutta kun kauppoihin tulleesta mittarista puuttui runsaasti vanhemmasta RCX5:stä (tai jopa RS800:sta) löytyviä ominaisuuksia, oli lopputulos pettymys. Päivitysten myötä kello onneksi parani, ja lopulta hankin sen reilusti alennettuna. Mittari on palvellut hyvin, ja harjoitteluominaisuudet on toteutettu rautaisesti. Verkkopalvelu Flow on mukavan selkeä, ja juoksuindeksitoiminto on hauska lisä analyyseihin. Tosiasia kuitenkin on, että mittari on auttamattomasti vanhentunut. Seuraajaa ei ole silti kuulunut. Uusia perustason malleja on kyllä tullut myyntiin tasaiseen tahtiin, mutta missä viipyy lippulaivamalli?

Konseptitaitelijan näkemys v900:n mahdollisesta ulkoasusta.

Mieleen tulee kolme vaihtoehtoa. Ensinnäkin Polar on voinut ottaa opikseen V800:n (ja Suunto Spartanin) julkaisusta ja haluaa välttää keskeneräisen tekeleen sylkäisemisen markkinoille. Ehkä uudella M430:llä kokeillaan rannesyketekniikkaa, ennen kuin se tuodaan lippulaivamalliin. Kun on muista jäljessä, uuden mittarin pitäisi heti vastata odotuksiin ja isoihin puutteisiin ei ole varaa.
Toinen vaihtoehto on, että luvassa on jotain oikeasti uutta ja mullistavaa. Tämä olisi tietysti Polarin ja myös kuluttajien kannalta paras vaihtoehto. Garmin dominoi markkinaa ja Suuntokin on kai saanut Spartanin jonkinlaiseen kuosiin, joten ainutlaatuiset ja innovatiiviset ominaisuudet tulisivat Polarille todella tarpeeseen ja voisivat tuoda markkinoille uudenlaista säpinää.
Kolmas vaihtoehto on karuin: yritys on luovuttanut ylimmän pään mittarien suhteen. Kasuaalimman puolen mittareiden markkina on tietysti suurempi ja keskittyminen kevyempään hyvinvointisegmenttiin voisi hyvinkin olla houkuttava vaihtoehto. Toisaalta Polar on nimenomaan halunnut profiloitua ammattitason sykemittauksen osaajana, joten siinä mielessä luovuttaminen olisi täydellinen suunnanmuutos.
Perinteisesti Polarin julkaisutahti on ollut aika verkkainen, joten sinänsä mikä tahansa vaihtoehto voi pitää paikkansa. Joka tapauksessa liian kauan ei parane odottaa; muuten kilpailijoiden etumatka kasvaa liian pitkäksi ja asiakkaat ehtivät hypätä muiden kelkkaan. Kun katsoo markkinoiden tarjontaa, vaadittu ominaisuuslista kasvaa koko ajan: esimerkiksi Garminilta löytyy Stravan live-segmentit, Firstbeatin analyysejä, 24h-sykemittaus, huippujoustava näytön mukautus, wi-fi, värinäyttö… ja kaikki vielä uskomattoman pienessä paketissa. Polarin kannalta on syytä toivoa, että Kempeleessä valmistellaan jymy-yllätystä!

3 Comments

Comments are closed.