Olen viime vuosina luottanut mittarihommissa Polarin teknologiaan ja sitä myöten seurannut mielenkiinnolla Polarin verkkopalvelun juoksuindeksitoimintoa. Toiminto laskee sykkeen ja vauhdin perusteella jokaiselle lenkille juoksuindeksin (nykyinen mittarini V800 huomioi myös korkeuserot). Polar Flow -verkkopalvelu laskee sitten näistä yksittäisten lenkkien indekseistä liukuvan keskiarvon, jonka pitäisi antaa trenditietoa kunnon kehittymisestä.
Vaikka malli on tietysti yksinkertaistettu, perusperiaate on varsin looginen. Jos samalla sykkeellä pystyy juoksemaan kovempaa, kunto on parantunut, ja tällöin myös Running Index paranee. Juokseva keskiarvo tasoittaa ainakin jossain määrin olosuhteista johtuvaa vaihtelua.
Tykkään indeksistä, se on miellyttävän selkeä, ja paranevaa indeksiä on hauska seurata. Yksi asia kuitenkin tökkii: indeksin lupaamat eeppiset tulokset, jotka eivät toteudu käytännössä. Juoksuindeksini saa oikeastaan jokaisella lenkillä arvion ”huippu”, ja keskiarvo huitelee 70 ja 80 välillä. Tässä vuoden käyrä:
Tästä käy hyvin ilmi, mitä juoksemattomuus tekee käyrälle. Juoksin maratonin viime vuoden lokakuussa, minkä jälkeen ensin lepäilin ja sitten sairastelin. Indeksi upposi pohjalukemiin. Mutta kun kaavioon alkoi taas ilmestyä lenkkejä (punaiset tuntipylväät kasvavat), indeksi lähti nopeasti nousuun.
Käyrän lisäksi Polar Running Index antaa ”ennusteita” eri matkoille. Kenelle voin tehdä valituksen, kun ei kulje ennustettuihin aikoihin? Olisi hauska nähdä muiden käyriä, vaimon kanssa kun on näitä vertailtu, niin hänellä ennusteet pitävät huomattavasti paremmin paikkansa. Toisaalta hänellä myös vaihtelu yksittäisten lenkkien välillä on pienempää: minun lukemani vaikuttavat haulikolla ammutulta. Tämä saattaa kertoa myös jotain juoksukunnon ”anatomiasta”. Saan parhaat indeksit aina PK-lenkeiltä – onko VK-puoli siis ohuemmissa kantimissa?
Tai ehkä kyse on vain päättäväisyydestä. Lainaus Polarin sivulta:
Vaikka Running Index auttaa ennakoimaan suoritusta melko luotettavasti, myöskään muiden tekijöiden merkitystä ei pidä unohtaa. Tällaisia tekijöitä ovat esimerkiksi hyvä valmistautuminen, ihanteelliset juoksuolosuhteet ja päättäväisyys – ihmisiähän me kaikki kuitenkin olemme.