Kohti ääretöntä ja sen yli
Strava-segmentit lenkille mukaan
Strava-segmentit lenkille mukaan

Strava-segmentit lenkille mukaan

Yritin manata jo aikoja sitten Polarilta seuraajaa V800-mittarille, vaan eipä tuota ole edelleenkään kuulunut. Garmin-tarjoukset tulee kyllä tutkittua päivä päivältä tarkemmin… Toisaalta Polarin mielestä huhut V800:n kuolemasta ovat nähtävästi pahasti liioiteltuja, sillä Kempeleeltä puskee edelleen mittariin päivityksiä. Viimeisin sisälsi itse asiassa yhden niistä toiminnoista, jonka takia olen Garminista haaveillut: Stravan live-segmentit.

strava-segmentti

Segmentti 38 metrin päässä. Glup.

Kirjoittelin kesällä lyhyesti Stravan mailihaasteesta, mutta ehkä pieni selitys Stravan ideasta on paikallaan. Kyseessä on siis nettipalvelu, johon voi tallentaa omat harjoituksensa, seurata edistymistään ja vertailla itseään muihin käyttäjiin. Lajivalikoima ei ole kovin suuri, suurin osa käyttäjistä lienee pyöräilijöitä tai juoksijoita. Harjoituksia voi tallentaa puhelimella ja lisätä käsin, mutta käytännössä kaikki suuret mittarinvalmistajat tarjoavat myös automaattisen synkronoinnin omista palveluistaan. Viime aikoina Strava on pyrkinyt kehittämään palveluaan entistä kokonaisvaltaisemmaksi urheilijoiden somepalveluksi, jonne voi harjoitusten lisäksi tallentaa kuvia ja samantapaisia tekstimuotoisia postauksia kuin vaikka Facebookissa.
Stravan tavaramerkkitoiminto on kuitenkin segmentit. Segmentit ovat tallennetuista gps-reiteistä rajattuja osioita. Useimmat ovat lyhyitä rypistyksiä, mutta tarjolla on myös pidempiä lenkkejä. Ja jos sopivaa ei löydy, itse asiassa kuka tahansa voi luoda segmentin, jolle Strava luo sitten tulostaulukon. Kun käyttäjä juoksee tai pyöräilee lenkillään kyseisen reittiosion, Strava vertaa siihen käytettyä aikaa automaattisesti omiin aiempiin tuloksiin ja muiden tuloksiin kyseisellä pätkällä. Näin voi seurata omaa kehitystä tai kisata virtuaalisesti internetin tuttujen ja tuntemattomien atleettien kanssa. Omista ennätyksistä saa pokaaleja, ja segmentin nopein saa himotun QOM/KOM (queen/king of mountain)- tai CR (course record) -kruunun.

kruunu

Korkein kruunu.

Erittäin pitkän johdannon jälkeen päästään vihdoin asiaan, eli live-segmentteihin. Tämä toiminto mahdollistaa segmenttien lataamisen urheilukelloon, jolloin ennätyksen jahtaamisesta tulee entistä hauskempaa. Kello varoittaa, kun segmentti lähestyy, ja segmentin alettua antaa tietoa edistymisestä. Lopuksi kello kertoo, tuliko oma ennätys tai jopa kruunu (lopullinen tulos tosin varmistuu vasta Stravassa lenkin jälkeen). Helppoa, hauskaa ja kilpailuhenkiselle varsin koukuttavaa. Uuden toiminnon innoittamana piti käydä tietysti heti koittamassa paria segmenttiä, ja kyllähän sieltä kaksi kruunua pätkähti. Hahaa, siitäs saitte jotkut satunnaiset tuntemattomat juoksijat.