Kohti ääretöntä ja sen yli
Neljän viikon puolimaratonkuuri
Neljän viikon puolimaratonkuuri

Neljän viikon puolimaratonkuuri

Helsinki Half Marathoniin on reilut neljä viikkoa aikaa, joten aloitin neljän viikon puolimaratonkuurin. Kevään mittaan olen harjoitellut pitkälti tutulla kaavalla: kevyttä pk:ta, tonnin tai kahden vetoja ja viikon huipennuksena reilu parikymppinen pitkä lenkki. Kevään mittaan sikisi kuitenkin ajatus harjoitusohjelman ravistelusta.

Normaalien pk-lenkkien ja pitkän lisäksi viikkoon mahtuu tennishommista riippuen korkeintaan kaksi kovempaa juoksuharjoitusta. En ole kovin montaa tv-kovaa vielä tälle vuodelle ehtinyt, joten tärkein harjoitus on ehdottomasti 10-14 km:n tasavauhtinen vk-lenkki. Tässä ei sinänsä mitään uutta. Vauhti puolimaratonin tavoitevauhtia, pidemmät vähän hiljempaa. Tämä on selkeästi viikon pääharjoitus ja avainasemassa puolimaratonkunnon metsästyksessä.
Toisena vauhtiharjoituksena kokeilen määräintervalleja. En ole tätä harjoitustyyppiä juuri suosinut, mutta tuntuu, että jatkossa kehittyminen lyhyillä matkoilla vaatii totuttelua kovempaan vauhtiin, ja tähän tarvitaan riittävästi rentoa kovavauhtista juoksua. Viime lauantaina kokeilin jo juosta 10 x 60 s + 10 x 30 s samanpituisilla palautuksilla. Mukava treeni, toivottavasti myös tehokas.
Kolmas juttu, jolla haen harjoitteluun uutta kulmaa, on pk-lenkkien ja pitkisten vauhti. Yleensä olen juossut pk-lenkit reilusti alle aerobisen kynnyksen, noin 5.30 min/km. Nyt ajattelin juosta osan lenkeistä selvästi kovempaa, vitosta ja kovempaakin, ja puskea näin kynnystä tehokkaammin ylemmäs. Tässä täytyy tietysti olla tarkkana vauhtien puuroutumisriskin ja harjoittelun kokonaiskuorman kanssa, mutta jospa sitä osaisi jo näillä kilometreillä säätää tekemistä kuormituksen mukaan. PK-vauhtien nostaminen liittyy ehkä enemmän syksyn maratontavoitteisiin, mutta alan totutella vauhteihin jo tässä kohtaa.
Näillä eväillä siis kesää kohti. Vielä kun lumet sulaisivat.