Kohti ääretöntä ja sen yli
Tavoitteet kaudelle 2017
Tavoitteet kaudelle 2017

Tavoitteet kaudelle 2017

Monelle juoksijalle loppusyksy on tavoitteiden asettamisen aikaa, kun vanha kausi on paketissa ja harjoittelu kohti uutta alkaa. Itsekin mietin tavoitteita jo muutama kuukausi sitten, mutta kirjataan ne nyt myös tähän kaikkien nähtäväksi. Tänne voi tulla sitten kauden päätteeksi taputtelemaan selkään tai ilkkumaan toteutuneiden suoritusten mukaan.

Tulostavoitteiden osalta perinteinen maantiejuoksu on yksinkertainen laji: tarkoitus on edetä tietty matka mahdollisimman nopeasti. Tyyli vapaa. Itse olen juossut ennen kaikkea kymppiä, puolikasta ja maratonia, joten niille olen tavoitteetkin yleensä haarukoinut. Niin myös tänä vuonna.

Maratonilla kolmen tunnin raja on ollut jo pari viime kautta tähtäimessä. Eka yritys päättyi totaaliromahdukseen ja aikaan 3.25. Vikat kaksi kilometriä veivät noin 20 minuuttia kun nilkutin maaliin. Viiden vuoden takainen ennätys parani 15 sekuntia. Myönnän, että otti päähän. Viime vuonna meni onneksi sitten jo paremmin, kun selvisin maaliin ajassa 3.01. Myönnän, että tämäkin otti päähän, mutta vain vähän, sillä ei yli kahdenkymmen minuutin ennätysparannukseen voinut kovin pettynytkään olla. Ja tuo oli jo niin lähellä, että tälle kaudelle piti keksiä jotakin muuta. Jostain sain päähäni parantaa keskivauhtia 10 s/km, jolloin loppuajaksi tulisi 2.54.

Puolikkaalla tein toissa vuonna ennätykseni 1.25. Viime vuonna Paavon helteinen lenkki päätyi nestehukassa aikaan 1.30 ja Twilight Run ehkä aikaan 1.28. En edes muista tarkkoja aikoja, joka tapauksessa molemmat surkeita. Tänä vuonna sopiva tavoite voisi olla 1.22. Kympin ennätys taitaa olla suhteessa kovin eli 37.25. Viime vuonna en saanut ajasta yhtään pois, joten tänä vuonna tavoite voisi olla maltillinen 36.xx.

Tulostavoitteiden lisäksi asetin tälle kaudelle oikeastaan ensimmäistä kertaa myös kilometritavoitteen. Viime vuonna juoksua tuli 2000 km, ja tänä vuonna ajattelin tavoitella 3000 kilometriä. Lisäys on aika iso, mutta uskoisin pohjien riittävän ja toisaalta vauhtien nouseminen kerryttää samassa ajassa enemmän matkaa.

Näillä mennään, enää täytyy sitten pysyä terveenä, treenata oikein ja onnistua kisoissa. Helppoa kuin heinänteko.