Kohti ääretöntä ja sen yli
Maileri on syntynyt (tai sitten ei) – Strava #mymile
Maileri on syntynyt (tai sitten ei) – Strava #mymile

Maileri on syntynyt (tai sitten ei) – Strava #mymile

Strava haastoi käyttäjänsä juoksemaan mailin niin kovaa kuin kintuista lähtee. Eurooppalaisittain aika epäseksikäs matka, mutta Stravan runsas sähköpostispammi ja 1500 metrin toljottaminen televisiosta teki tehtävänsä: päätin asettua virtuaaliselle lähtöviivalle ja juosta 1609,344 metriä.

Strava kuvaa haastetta sivuillaan näin (vapaa käännös englannista):

Tällä kertaa tarvitaan vain sisua.

Lähes jokainen juoksija pystyy juoksemaan mailin, mutta oman ennätyksen yrittäminen vaatii sisua. Se vaatii päättäväisyyttä ja periksiantamattomuutta. Muutaman minuutin ajan uskon on oltava horjumaton​, kun raastat eteenpäin täydellä vauhdilla. Kyllä, juoksun aikana tuntuu pahalta, mutta juoksun jälkeen mahtavalta.

Odotettavissa oli siis mukava viisiminuuttinen! Tavoitteen asettaminen oli vaikeaa, kun en ikinä juokse kilpailumielessä näin lyhyitä matkoja. Vetoharjoitusten vauhdeista kuitenkin arvoin tavoitevauhdiksi 3.15 min/km. Vähän verryttelyä, muutama avausveto ja sitten matkaan.
Alku tietysti kovaa. Kello näytti vauhdiksi noin 3.10-3.15 min/km ja maisemat vaihtuivat. Aika pian tuli kuitenkin noutaja. Jo puolen kilometrin kohdalla vauhti alkoi hidastua tippuen 3.25:n paikkeille, minne se myös jämähti. Yritin lisätä vauhtia, mutta tuntui, että se onnistuisi vain pikajuoksumaiseen askeleeseen vaihtamalla, mikä tietysti johtaisi nopeaan hyytymiseen. Loppu tuntui matelulta, vaikka vauhti ei tuosta enää tippunutkaan. Aivan loppuun sentään sain vielä kirin aikaiseksi. Lopputulosta voi ihmetellä Stravassa.

Miten meni noin niin kuin omasta mielestä? Stravan tilastoihin tallentui mailin ennätykseksi 5.25 (3.22 min/km) eli noin 11 sekuntia tavoitteesta. Tämä oli eka kova harjoitus puolimaratonin jälkeen, joten oli ehkä vaikea saada parasta irti. Toisaalta Cooperin testin ennätykseni keskivauhti on 3.35 min/km, johon nähden tulos on varmaan ihan linjassa. Mutta Cooper on viime vuodelta, suotavaa olisi vähän kehittyäkin.
Sinänsä tällaisia lyhyitä rypistyksiä olisi hauska tehdä enemmänkin ja sitä myöten tietysti tuloksetkin parantuisivat. Ehkä seuraavana vuorossa on kilometri täysiä – tai sitten se perinteinen 12 minuuttia.

Mailerin zen.